1.810 persoane au renunţat la cetăţenia americană de la începutul anului, o cifră mai mare decât cea înregistrată pe întreg anul 2012. Principalul motiv îl constituie majorarea impozitelor pentru persoanele fizice.
SUA au publicat un nou raport cu privire la numărul celor care au renunţat la paşaportul american. Este vorba despre persoanele cu dublă cetăţenie, deţinători de mari active şi care petrec cel mai mult timp în străinătate. În ultimii ani, Washingtonul a declarat război americanilor care îşi ascund veniturile şi nu plătesc impozite pentru proprietăţile deţinute peste hotare. În replică, persoanele bogate iau măsuri radicale pentru rezolvarea problemei. Experţii spun că numărul celor care vor renunţa la paşaportul american va continua să crească.
Statele Unite, spre deosebire de alte 33 de state ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cer cetăţenilor săi să plătească impozite, în ciuda faptului că trăiesc mai mult în străinătate. În caz de neplată, inspectorii pot aplica amenzi de până la 50.000 de dolari ori pot confista jumătate din banii aflaţi în conturile din străinătate.
Mai înainte, americanii bogaţi stabiliţi peste hotare îşi păstrau cu succes banii şi activele în bănci străine sau în zone off-shore, profitând, s-ar părea, de secretul bancar de nezdruncinat. Washingtonul a obţinut din partea autorităţilor altor state acces la datele bancare. În 2014 va intra în vigoare Legea cu privire la impozitul pentru proprietăţi în străinătate (Fatca). Documentul cere băncilor străine să furnizeze Serviciulul Fiscal al SUA informaţii despre conturile americanilor sau despre companiile care aparţin americanilor. Acorduri privind schimbul de date au fost semnate cu Marea Britanie, Germania, Elveţia, Irlanda, Spania, Norvegia şi alte ţări. Acest lucru, potrivit oficialilor americani, va aduce la bugetul de stat un plus de opt miliarde dolari, în următorii 10 ani.
Oare nu se va întâmpla aşa ca pierderile economice cauzate de renunţarea de către americani la cetăţenie să fie mai mari decât impactul constrângerilor bugetare? Michael Scott, avocat la baroul Caplin & Drysdale din Washington, consideră că numărul ceteţenilor SUA care vor opta pentru paşapoartele altor state va continua să crească.
„Cifra va fi cu mult mai mare după ce va intra în vigoare Legea Fatca. După părerea mea, este un proces absolut logic. Uitaţi-vă ce schimbări uriaşe s-au produs, în ultimii ani, în sistemul financiar. Secretul bancar elveţian a dispărut, ţări precum Singapore, Hong Kong, Rusia, ţările din Caraibe şi-au intensificat controlul financiar şi cooperează cu SUA în domeniul fiscal. A devenit o tendinţă la nivel mondial cooperarea între state şi creşterea transparenţei de impozitare”.
Experţii spun ca americanii bogaţi care renunţă la cetăţenia SUA vor completa rândurile milionarilor din ţările asiatice, care atrag străinii prin impozite mici. Conform datelor oficiale, peste hotare trăiesc în total şase milioane de cetăţeni americani.
Sursa: Vocea Rusiei