O barcă a Gărzii de Coastă a livrat primele 400 de doze de vaccin Pfizer, vineri, 19 martie, pe Muntele Athos și vaccinările au început imediat.

Centrul de vaccinare a fost înființat la Centrul de Sănătate din Karyes sub supravegherea directorului, Konstantinos Dokouslis.

calugarii de pe athos se vaccineaza

Trist dar adevărat: Călugării de la Muntele Athos au început vaccinarea

Primii 36 de călugări au fost vaccinați, precum și angajații-colaboratori ai mănăstirilor, în timp ce vaccinările vor continua. Starețul Sfintei Mănăstiri din Esfigmenos, arhimandritul Bartolomeu, a fost primul vaccinat, urmat de călugării din mănăstirile din Iveron, Koutloumousiou, Simonos Petras care s-au deplasat  special în acest scop în Karyes.

Începerea vaccinărilor de pe Muntele Athos era planificată pentru miercurea trecută, dar din cauza vremii – au predominat vânturile puternice – s-a considerat oportun să nu se respecte programul bărcii portului.

Citeşte şi:  Anunţ! Ești așteptat pe 31 mai în fața monumentului Sf. Ștefan cel Mare dacă vrei ca MOLDOVA să aibă un viitor!

Mare interes în rândul călugărilor

Printre călugări există alinare că vaccinările au început. Conform informațiilor de la makthes.gr, rezervele inițiale, negarea unora, chiar și teoriile conspirației, s-au disipat. Este caracteristic faptul că au cerut vaccinarea chiar și a călugărilor care au fost infectați cu coronavirus. Și călugării care trăiesc retrași în schiturile îndeparte de Karyes și-au arătat interesul.

Deși statul monahal se află în lockdown și pelerinii nu au voie să intre, călugării se tem în mod deosebit, deoarece sistemul micii comunități(kinonie,priorie) potrivit căruia locuiesc în spații mici, merg împreună la biserică și mănâncă împreună toți la o masă, permite răspândirea virusului. În plus, există un număr semnificativ de călugări care sunt în vârstă și au comorbidități.

Citeşte şi:  Anunt! Cinul pocăinţei din 2018

Primul caz în urmă cu un an

Primul caz de coronavirus a apărut pe Muntele Athos în urmă cu un an și a vizat un călugăr din Sfânta Mănăstire Xenophon care a călătorit în Scoția și Anglia la începutul lunii martie 2020, în timp ce alți trei călugări care erau cu el în călătorie în zilele următoare au fost, de asemenea, testați pozitiv la coronavirus. Un total de 4 călugări, din diferite mănăstiri, au murit în perioada anterioară din cauza complicațiilor coronavirusului și aproximativ 10 care au fost spitalizați în stare critică au depășit riscul.

Citeşte şi:  Papa Francisc șochează: "Avem nevoie de o resetare globală pentru a nu ne mai întoarce niciodată la lumea de dinainte de pandemie!"

Muntele Athos a fost „sigilat” de la începutul lunii decembrie a anului trecut și conform deciziei Sfintei Comunități, interzicerea intrării pelerinilor este valabilă până la 30 martie. Asociații mănăstirilor și angajații care trebuie să intre în statul Athonit sunt supuși unui test pentru coronavirus în Ouranoupolis și la celelalte porți de intrare și intră numai dacă testul este negativ.

Sfânta Comunitate va discuta problema în zilele următoare, dar ridicarea interdicției va depinde atât de evoluția pandemiei, cât și de decizia guvernului cu privire la călătoriile dintr-un județ în altul. Sfânta Comunitate este în bună cooperare cu administrația civilă și fiecare decizie este ratificată de către prefect, Athanasios Martinos.

Sursa articolului https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/42490-emvoliastikan-oi-protoi-monaxoi-sto-agion-oros