Forţele poliţieneşti din 10 state membre UE au propus o bază de date cu feţele cetăţenilor din Uniune şi un sistem de recunoaştere facială implementat pe continent. Documentele cu privire la acest proiect au ajuns pe Internet şi avem detalii despre ele mai jos.
Probabil geloasă pe China şi sistemul său de supraveghere, Uniunea Europeană ar vrea camere de filmat cu recunoaştere facială peste tot. Austria ar fi la şefia acestui proiect, alături de alte 9 state membre UE. Acestea au solicitat o schimbare de legislaţie UE şi crearea unei baze de date cu cetăţeni şi fețele lor „cât mai rapid”. Documentele circulă din noiembrie şi se pregăteşte deja legislaţia. Practic se vor adăuga nişte acte în plus şi amendamente la actuala Convenţie Prüm, care permite statelor membre UE să facă schimb între ele de amprente, ADN, numere de maşină în cadrul investigaţiilor.
Europol va administra aceste resurse şi se discuta chiar despre o interconectare cu sistemul din SUA şi baza de date faciale de acolo. SUA dorea acces extins la aceste informaţii din UE şi le-a solicitat încă din 2004, dar fără un răspuns pozitiv. SUA deja solicita ţărilor care fac parte din programul Visa Waiver să adopte reglementări de partajare a datelor personale, precum ADN sau amprente. Pe de altă parte o reţea vastă de camere şi supraveghere facială pune problema intimităţii utilizatorului.
Nu poţi să dai GDPR cu o mână şi să iei intimitate cu două, cum ar face UE dacă apare acest sistem. Sunt și implicații politice.. Va fi nevoie şi de funcţionalitate AI şi machine learning pentru a parcurge milioanele de chipuri analizate de camere şi sisteme de supraveghere. UE a plătit deja companii ca Deloitte cu sute de mii de euro pentru a face un soi de „studii de fezabilitate” pentru schimbarea sistemului Prüm.
Autor: Radu Iorga, mobilissimo.ro