Italia se dovedeşte a fi mai euroceptică decât oricând, după ce un nou sondaj a arătat că majoritatea italienilor vor ca ţara lor să iasă din blocul european, din care fac parte 28 de state-membre, scrie sputnik.md

Potrivit unui sondaj de opinie Eurobarometru comandat de Bruxelles, doar 44% dintre italieni ar vota pentru rămânerea în UE, în comparație cu media din statele membre, de 66%.

Cifra este chiar mai scăzută decât cea din Marea Britanie, unde majoritatea britanicilor (53%) va vota astăzi pentru rămânere dacă s-ar organiza un alt referendum, în timp ce doar 35% ar vota pentru ieşire, potrivit RT. Marea Britanie a anunțat în 2016 că se va retrage din bloc, după ce 51% dintre britanici au votat pentru Brexit.

Citeşte şi:  Cum arată adăposturile antiatomice în care se pot refugia bogaţii lumii

De asemenea, Italia este singura țară din bloc în care majoritatea (45% faţă de 43%) consideră că ţara lor nu a avut beneficii în urma statutului ei de membru al UE, relatează Euronews.

Rezultatele diferă de cele publicate în iunie, în urma unui sondaj realizat de Ipsos, comandat de cotidianul italian Corriere della Sera, care a arătat că 55% dintre italieni ar vota în continuare pentru rămânerea în bloc, în ciuda scăderii încrederii în UE.

Citeşte şi:  Fenomenul Pitești – reeducarea – începe să funcționeze

Comentând cu privire la rezultate, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a cerut blocului să-și intensifice eforturile pentru a convinge statele membre de importanța statutului de membru al UE.

„Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a dovedi că Uniunea știe să ofere răspunsuri eficiente la principalele probleme ale europenilor, precum imigrația, securitatea și șomajul”, a declarat el, potrivit cotidianului La Repubblica.

Citeşte şi:  Sf. Porfirie Kafsokalivitul: Să nu le facem mereu observaţie copiilor noştri, ci să le oferim exemplul cel bun prin noi înşine

Deși studiul nu specifică ce anume a putut provoca o astfel de schimbare a atitudinii în rândul italienilor, este foarte probabil ca problema actuală a imigrației să fi avut un rol-cheie.