Moldova, aflată la hotarul Europei, reprezintă o oază de aer nepoluat. Asta arată un raport al European Heart Journal. Deși nu este nici pe departe una dintre țările Europei unde aerul este nepoluat, cel puțin peste 50 la sută din suprafața Republicii Moldova este acoperită cu „verde”, scrie Bani.md.

Pe harta realizată în baza studiului publicat de sursa citată sunt însemnate zonele unde aerul respirat este bun, moderat și periculos. În Republica Moldova, aerul respirat este bun-moderat. Printre statele cu cel mai „bun” aer se numără Spania, Franța, Belgia, Norvegia, Estonia. La polul opus sunt țări precum Polinia, Slovacia, Bulgaria, Serbia.

Citeşte şi:  S-au pomenit cu datorii la stat

În mediu, o persoană care trăieste in Europa pierde doi ani de viață din cauza efectelor asupra sănătății ale respirației cu aer poluat.

Raportul estimează că anual aproximativ 800.000 de persoane mor prematur în Europa din cauza poluării aerului sau aproximativ 17% din cele 5 milioane de decese din Europa în fiecare an. Multe dintre aceste decese, între 40 și 80% din total, se datorează efectelor poluării aerului care nu au nimic de-a face cu sistemul respirator, ci mai degrabă sunt atribuite bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale cauzate de poluanții atmosferici din sânge, spun cercetătorii.

Citeşte şi:  În Republica Moldova, 95,2% dintre familii locuiesc în case personale, ceea ce ne plasează pe locul doi în Europa

Expunerea cronică la niveluri sporite de particule fine poluate afectează funcția vasculară, care poate duce la infarct miocardic, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale și insuficiență cardiacă, scriu cercetătorii.