Numeroase beneficii pentru sanatate
Vascul este cunoscut de multa vreme ca planta medicinala, iar stiinta de astazi confirma multe dintre proprietatile pe care i le acordau cei din vechime, chiar daca medicina moderna inca nu ii recunoaste pe deplin valoarea.
Cunoscutul etnolog James George Frazer i-a dedicat vascului o carte importanta, in mai multe volume, cu titlul sugestiv Creanga de aur (The Golden Bough). Pe langa simbolistica si istoria vascului, cercetatorul descrie acolo si credintele popoarelor legate de proprietatile medicinale ale acestei plante. Japonezii aino consuma frunzele de vasc (mai ales vasc de salcie) ca pe un aliment, considerandu-le leac pentru toate bolile. In razboaie, africanii din populatiie Wolo puneau frunze de vasc pe rani. Elvetienii foloseau vascul ca panaceu universal, mai ales pentru copii, iar francezii il considerau antidot pentru orice tip de otrava. Vascul era considerat, de asemenea, in medicina populara europeana, remediu impotriva epilepsiei si a isteriei.
De la vasc se folosesc frunzele si ramurile tinere, fructele fiind considerate toxice. Vascul intareste sistemul imunitar, scade tensiunea arteriala, atenueaza astmul bronsic, tuse, bronsita, este eficient in dereglarile hormonale, stimuleaza secretia de insulina si regleaza valorile glicemiei la pacientii cu diabet, regleaza tulburarile cardiace si apare in multe tratamente bazate pe plante. Se utilizeaza sub forma de infuzie, tinctura, macerat sau sirop in tratarea unor afectiuni cardiace, renale sau pulmonare.
Insa vascul are, se pare, un rol foarte important in prevenirea aparitiei tumorilor cancerigene. Cercetatorii europeni au studiat cu mare atentie extractul de vasc, publicand sute de articole stiintifice referitoare la efectele acestuia. Cercetarile clinice asupra utilizarii vascului in tratarea cancerului au fost incepute de Rudolf Steiner, initiatorul medicinii antroposofice, la inceputul secolului al XX-lea. De atunci, studiile farmaceutice si clinice au demonstrat ca vascul are o gama larga de activitati anti-tumorale si de refacere a celulelor sistemului imunitar. Astazi, vascul este medicatia anticancer cea mai prescrisa in tarile din nordul si centrul Europei, mai ales in Germania si Elvetia.
Compusii activi care ii confera vascului proprietati medicinale sunt viscotoxinele, beta amirina si derivati ai acidului oleanolic, evercetina, acidul viscic (antitumoral), derivatii de colina si alcaloizii.
Atentie insa: la administrarea vascului se vor respecta intotdeauna dozele recomandate de medic, deoarece in cantitati mai mari produce intoxicatii, manifestate prin incetinirea pulsului, aritmie si tahicardie. Mai ales vascul de plop, salcie, tei, nuc, frasin, artar, paltin si salcam, in timp ce vascul de mar, par, prun, gutui, pin si brad e mult mai putin toxic.