urmarireIntrebarile la care au trebuit sa raspunda copii claselor a 4-a dintr-o scoala din capitala, i-a indignat pe parintii acestora. In chestionar elevii trebuiau sa indice cate calculatoare, telefoane sau automobile au acasa. Si daca pe parinti intrebarile i-au deranjat cei de la Minsiterul Educatiei spun ca astfel vor sa verifice daca starea materiala a elevilor influenteaza cumva reusita studiilor.

Copiii au fost intrebati despre cate automobile, telefoane, televizoare, tablete, dar si Ipad-uri au acasa. Parintii spun ca au aflat de chestionar abia seara, dupa serviciu. Acestia au ramas indignati de intrebari.

Citeşte şi:  Trei ani de închisoare pentru deţinere de arme ilegală

Am ramas suprinsa ca de la copii se cere sa declare cate telefoanet mobile, cate calculatoare sunt acasa. E putin injositor.”

“Nu-i binecuvantat sa dam copii de un rang mai sus sau mai jos. Toti copii sunt la fel.”

Parintii spun ca aceste chestionare ar trebui sa fie indeplinite in alte conditii, mai ales ca unii micuti, din cauza varstei fragede, au scris informatii gresite.

Eu as propune ca chiar daca vor sa faca asa chestionare, copilul sa vina cu ele acasa, sa se discute in familie, cu acordul parintelui. Eu am computer de serviviu, fetita a scris ca am 2, dar eu am unul.”

Citeşte şi:  Au intrat în vigoare sancțiunile pentru utilizarea și comercializarea pungilor din plastic și veselei de unică folosință

Parintii spun ca intrebarile au un caracter personal, iar datele nu sunt tocmai potrivite pentru copii mici. Fiecare a intuit care ar fi fost scopul chestionaelor.

Ca ulterior sa fie marite taxele statului. Eu asa am dedus.”

“Ne-au pus asa un pic in garda, pentru ca nu stim prin intermediul copiilor ce vor sa afle acestia de la Minister. Chiar nu stim, daca pot sa ne raspunda ei.

Citeşte şi:  Ecologiștii bat alarma: Rîul Bîc a devenit un focar de boli infecțioase, paraziți și de microbi

 Potrivit Ministerului Educatiei si Agentiei de Asigurare a Calitatii, chestionarele sunt realizate in cadrul proiectului “reforma de Invatamant” in Republica Moldova.

Anatolie TOPALA, PRESEDINTELE AGENTIEI DE ASIGURARE A CALITATII: “In cadrul acestui studiu dorim sa vedem cum sant legate rezultatele elevilor cu situatia socio-economica a elevilor. In datele chestionarelor nu va contine nici o data persoanala, nume sau prenume.”

Anatolie Topala adaugat ca in baza chestionarelor va fi realizat un raport, care va fi facut public in luna noiembrie.

Sursa: protv.md