Politica bugetar-fiscală pentru 2016 a fost aprobată astăzi de Guvern. Documentul prevede introducerea unui impozit nou pentru proprietarii de automobile, scumpirea vinietei pentru un termen mai mare de o lună, dar şi majorarea mai multor tipuri de accize. Pachetul de legi care a trecut de executiv cu o întârziere de câteva luni urmează să fie supus dezbaterilor şi votat în Parlament.
Printre principalele prevederi ale politicii bugetar-fiscale se numără majorarea vinietei pentru autoturismele cu numere străine care se află pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de o lună. Astfel, şoferii ar putea fi nevoiţi să scoată din buzunar 30 de euro pentru 30 de zile, 90 de euro pentru 90 de zile şi 180 de euro pentru 180 de zile. Pentru un termen de 7 şi 15 zile, vinieta rămâne de 4 şi, respectiv, 8 euro. Totodată, cetăţenii moldoveni vor trebui să-şi declare şi să justifice provenienţa mijloacelor financiare pentru procurarea imobilelor şi maşinilor în valoare de peste 30 de mii de euro. Conform altei prevederi, persoanele juridice care au datorii de peste 100 de mii de lei la buget nu vor putea părăsi ţara, iar în cazul persoanelor fizice – dacă au restanţe de peste 5 mii de lei.
Documentul mai prevede majorarea accizelor pentru ţigări. Astfel, pentru cele cu filtru ar putea fi vorba despre 220 de lei, iar pentru cele fără filtru – de 60 lei pentru o mie de bucăţi. Totodată, ar putea fi majorate şi accizele pentru autoturisme. De exemplu, pentru maşinile diesel cu o capacitatea cilindrică de 1500 – 2000 de centimetri cubi, ratele accizelor în euro vor creste faţă de anul 2010 cu 37 la sută şi cu 38 la sută pentru cele cu benzină. Accizele pentru carburanţi ar putea creşte cu 11,4 la sută, iar pentru bere – de la 2,15 lei până la 5 lei pentru un litru.
O altă prevedere este obligativitatea de reevaluare a imobilelor o dată la 3 ani. Persoanele fizice o vor face gratuit, iar persoanele juridice din cont propriu. Cei care nu se vor conforma legii vor fi sancţionaţi cu o amendă în mărime de 100 de mii de lei. De asemeneea, ar putea fi majorat termenul de raportare a pierderilor care rezultă din desfăşurarea activităţii de întreprinzător, de la 3 la 7 ani.