Viitorul distopic devine rapid un prezent distopic. “Distopia” este un termen modern construit prin opoziție cu utopie și care se aplică unei lumi imaginate și negative. Printre creațiile distopice sunt mai renumite „Mașina timpului” a lui G. H. Wells, „1984” de G. Orwell și „Noi” de E. Zamiatin.
Dar SF-ul din cărţi pare că devine realitate în zilele noastre. O firmă belgiană de marketing, NewFusion, şi-a microcipat personalul, înlocuind cărțile de identitate tradiționale cu cipuri RFID implantate în mâinile lor.
Cipurile de identificare prin radiofrecvență (RFID) au aproximativ aceeași mărime ca şi un bob de orez și pot stoca informații cu caracter personal, care pot fi transmise pe distanțe scurte până la receptoare speciale. Cipurile RFID pot fi deja găsite în carduri fără contact, fiind similare cu cipurile implantate la animalele de companie. Cipurile utilizate la NewFusion costă în jur de 100 de euro fiecare și se introduc între degetul mare și degetul arătător.
Recent, o companie suedeză a implantat microcipuri personalului său, acest microcip permiţându-le să folosească fotocopiatorul, să deschidă ușile de securitate și chiar să plătească pentru masa de prânz. În prezent, cel puțin 10.000 de oameni din întreaga lume au deja câte un microcip RFID instalat.
Microciparea fizică este deja văzută ca următorul pas de avans tehnologic pentru siguranță și securitate. Armata SUA se gândeşte deja la microciparea tuturor soldaților săi, pentru ca aceştia să fie urmăriți prin GPS. În plus, companiile mari farmaceutice, ca GlaxoSmithKline, lucrează la “bioelectronică” – microcipuri implantate care vor trimite semnale electrice către diferite părți ale creierului în scopuri medicale. Sună bine, dar nimeni nu se gândeşte la problemele juridice și de sănătate legate de implantarea acestor cipuri. Și totuși experții în high-tech susțin că în următorul deceniu cel puțin jumătate dintre americani vor fi microcipaţi.
Bine ați venit în prezentul distopic…